Kulturvandring på Björkskär (hela artikeln)

Årets kulturvandring gick till Björkskär. Vi som i lugn färd kryssade oss förbi grynnorna in till hamnen blev rikligt belönade. Under Torbjörn Erikssons engagerade och mycket generösa guidning fick vi till att börja med en rik berättelse om ön och dess historia. Vi tog oss sedan genom byn och såg de två kulturarbetande hästar som får förmånen att tillbringa somrarna på ön och som där gör ett viktigt arbeta för att hålla delar av ön öppna.

Sedan vandrade vi över ön ut till östsidan och de mycket typiska ryggåsstugorna som ligger där. Torbjörn försatte att förgylla vårt besök med ytterligare berättelser och var även gästfri nog att låta oss titta in i några av stugorna. Somliga är om- och/eller tillbyggda men mycket är bevarat. Husen är låga och Frans Liliedahl och Jacob Wesström kompletterade Torbjörn med sedvanliga kommentarer om traditionell byggnation i skärgården och vad som utmärker just ryggåsstugor som de som finns på Björkskär.

Liksom så mång andra öar skulle det nog egentligen behövas mer än två sommarboende hästar för att hävda ön men här finns fortfarande en hel del relativt öppen mark, fina stigar och tydliga lämningar från en tid då jorden brukades mer aktivt. Dessvärre har de numera vidsvin som brukar bruka en del av marken …

Ön har en lång tradition och var, precis som många andra öar här ute, under en tid viktig för fisket. Idag är det dessvärre inte någon vidare tillgång på fisk och fisket är inte längre någon betydelsefull verksamhet. Ny teknik gör det däremot möjligt för egenföretagare som Torbjörn att fortsätta vara verksamma också så här långt ut i skärgården och det är fler som kombinerar fritidsliv med distansarbete här ute nu för tiden.

Vi som hade förmånen att vara med fick en härlig vandring, livfulla berättelser och många minnen med oss och vi tackar så mycket för stor gästfrihet och ett mycket innehållsrikt värdskap!

Erik Fahlbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: