Kultur-tur nummer 2 med Skärgårdsföreningen

En fredag i augusti genomförde vi en Kultur-tur med landshövding Carl-Erik Graf, länsråd Ann Holmlid och Valdemarsviks företagsutvecklare Sarah Åkerblom. Med på resan var också Jonas Andersson, Hasse Zschaeck och Per Frankelius, från Harstena och Linköpings universitet. Redan innehöll även ett stopp hos familjen Gräslund på Grönsö.

Landshövding Carl Fredrik Graf Länsråd Ann Holmlid

Dagen började helt vindstilla och en stor del av skärgården var insvept i en mjuk dimma. Sikten blev lite bättre när solen orkade driva bort förmiddagens töcken och vi fick bl.a. påhälsning av havsörn, som passade på att titta till landshövdingens första riktiga tur i vår skärgård.

Syftet med resan var att i någon form fortsätta traditionen från tiden då landshövdingen i Östergötland var ordförande i Skärvårdsfonden. Vi tog tillfället i akt att visa och berätta om de utmaningar det är att vara skärgårdslantbrukare och mer allmänt att bo och bedriva näringsverksamhet i skärgården. Första besöket var därför hos Jonas Andersson på Kättilö. Under resan fick vi också tillfälle att på håll se både resultatet av Jonas landskapsvårdare och att se dem i sitt dagliga arbete med att hålla skärgården öppen. (Bild på djuren)

Kor Kråkmarö

Vi stannade sedan till på Harstena och avnjöt en utmärkt lunch på Loftet på Harstena, där Per Frankelius gav en betraktelse över delar av de ekonomiska förutsättningarna som dagens skärgårdslantbrukare lever under. Hasse Zschaeck var inte bara dagens kapten utan berättade även en del om Harstena. Under en kort rundvandring på ön hade vi också turen att träffa Magnus Lindkvist som fick en möjlighet att helt kort berätta om sin verksamhet och möjligheter och begränsningar här ute i skärgården.

På vägen tillbaka togs familjen Gräslund emot oss på Grönsö. Fredrik Gräslund visade resultatet av en ganska omfattande och mycket skonsam föryngring av skogen, som nu öppnats upp och återetablerat en del av det unika beteslandskap som tidigare var vanligt men som nu i stort sett försvunnit helt. Vi fick alla en insiktsfull lektion i hur man i praktiken kan bevara och mycket påtagligt gynna den biologiska mångfald som generationer av betesdjur och skärgårdslantbruk åstadkommit. Fredrik fick också årets Skärvårdsdiplom för den här insatsen.

Anna Holmlid och Karsten Åström

Det var många ämnen som vi hann diskutera under dagen, inte minst utveckling av turismen, skärgårdstrafiken och möjligheterna att bygga på ett sätt som anpassas efter både redan existerande fastigheter och de omgivningar som öarna ger. Landshövdingen är en van kanotist och länsrådet bestämde sig för att komma tillbaka med familjen redan innan årets säsong är slut. Vi räknar med att det blir fler Kultur-turer för länsledningen!

Erik Fahlbeck

Bodar, Harstena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: